ISTORIJA

Gradski klub vodenih sportova (GKVS) je osnovan kao udruženje građana u augustu 2008. godin. Osnivači ovog udruženja su bosanskohercegovački reprezentativci i olimpijci u plivanju. Od svog osnivanja klub je igrao značajnu ulogu u razvoju plivačkog sporta u Bosni i Hercegovini. U plivanju smo prvi klub u Sarajevu koji je organizovao državno prvenstvo u 50 m bazenu (2010) i prvi klub u BiH koji je svoj miting licencirao od strane svjetske plivačke federacije FINA (2010). 

Plivački miting Sarajevo Aquatics od početka pa do danas okuplja regionalne plivače. Pored ovih uspjeha, naši članovi su višestruki državni rekorderi, reprezentativci BiH u plivanjui vaterpolu, kao i višestruki ekipni prvaci BiH u plivanju. 

Također smo ponosni i na našeg juniorskog prvaka Balkana u 2014. Trenizni kluba se odvijaju na Olimpijskom bazenu Otoka, što doprinosi kvalitetu uslova potrebnih za razvoj plivača. Treninzi se održavaju pod nadzorom FINA (svjetska plivačka organizacija) licenciranih trenera, profesora sporta i bivših reprezentativaca BiH u plivanju.

NAŠA MISIJA

Ostvarenje punog potencijala svakog plivača

Rad po programu „Dugoročni razvoj plivača“

Smatramo da je vrlo bitno da se roditelji upoznaju sa ovim principima razvoja sportista, kako bi što kvalitetnije dali podršku svojoj djeci.

DUGOROČAN PLAN razvoja sportaša je plan baziran na ljudskom rastu i razvoju. Temelji se na prihvatanju sportiste kao centralne figure tog plana.

 

Poznato je da svi ljudi prolaze isti put razvoja od djetinjstva preko adolescencije, ali s  značajnim individualnim razlikama, u odnosu na vrijeme (dob) i magnitudu promjena. Svakako je važno napomenuti da do rasta i razvoja pojedinca dolazi bez obzira na trening, ali plivački trening može poboljšati (povećati) promjene do kojih dolazi.

 

Više naučnika je ustanovilo da postoje kritični (ključni) periodi u životu pojedinca u kojem učinak treninga može biti maksimalan. Njihovi radovi upućuju na zaključak da mlade sportiste treba izlagati specifičnoj vrsti treninga za vrijeme rapidnog rasta, te da vrstu treninga treba mijenjati i prilagoditi razvoju sportiste. Ove upute smo koristili u izradi dugoročnog plana razvoja plivača:

• Učimo plivati i igramo se – učenje osnovnih pokreta u vodi

• Učenje plivačkih tehnika

• Učimo i treniramo – izrada motora

• Treniramo za takmičenja – optimiziranje motora

 Osvajamo medalje – maksimizacija motora

NAŠI CILJEVI

1. razviti kvalitetan, prepoznatljiv, raznolik i
uravnotežen sportski rad u klubu;
2. Kroz akcijske projekte omogućiti što
većem broju korisnika pristup;
3. Osigurati konstantnu edukaciju
trenerskog osoblja;
4. Rad po programu „Dugoročni razvoj
plivača“; Smatramo da je vrlo bitno da
se roditelji upoznaju sa ovim principima
razvoja sportista kako bi što kvalitetnije
dali podršku svojoj djeci.
5. Poštovanje Pravila ponašanja i u tu
svrhu provođenje Kodeksa ponašanja
za trenere i instruktore plivanja GKVS
Sarajevo, zatim Kodeksa ponašanja za
sve plivače, i Kodeksa ponašanja za
roditelje
6. Održavanje zdravlja plivača tokom cijele
godine i u tu svrhu raditi na prevenciji
bolesti, i upute za smanjenje povreda.

NAŠA VIZIJA

GKVS Sarajevo pruža obuku neplivačima, unapređuje tehnike plivanje plivača te razvija i unapređuje plivački sport u Bosni i Hercegovini. Verujemo da daljim jačanjem organizacionih, tehnoloških i ljudskih resursa, osavremenjavanjem programa i marketinških strategija, kao i sprovođenjem manjih i većih projekata možemo uspješno razvijati naš klub.

Naš cilj i u narednom periodu biće usmjeren na osmišljavanje i realizaciju što većeg broja razvojnih projekata, kroz partnersku saradnju i kreiranje programa. Kroz sport i obrazovanje prije svega, cilj nam je odgajati zdrave mlade generacije, ali i otvoriti prostore za sve generacije koje imaju potrebu za zdravim fizičkim razvojem.

NAŠI PARTNERI I SPONZORI 20.12.2022.