O nama

O nama
Klub je osnovan kao Udruženje građana (neprofitabilna organizacija), u augustu 2008. godine. Većinom su osnivači kluba bivši plivači i vaterpolisti grada Sarajeva, kao i prijatelji vodenih sportova. Svi treninzi kluba se odvijaju na “olimpijskom bazenu Otoka”, što uslovljava kvalitet uslova potrebnih za razvoj vodenih sportova. Trenutno klub ima preko 250 članova (80 vaterpolista i 170 plivača), od čega preko 60 registriranih takmičara. Nakon 4 mjeseca kontinuranog rada, klub je na državnom prvenstvu za kadete i mlađe kadete u martu 2009, prvi put nastupio sa svojim takmičarima, plivačima. Na ovom prvenstvu smo osvojili 7 medalja (1 zlato, 3 srebra i 3 bronze). Sigurni smo da ćemo ovaj tempo razvoja zadržati i u narednom periodu.

Janko Gojković (Predsjednik Uprave kluba)
janko@gksarajevo.ba

Bavio se plivanjem još od 1981. godine, kada je pristupio PK Bosna, Sarajevo. U svojoj plivačkoj karijeri držao je preko 20 rekorda, od kojih je 6 još uvijek aktuelno. Prvi put je ušao u juniorsku reprezentaciju SFR Jugoslavije 1990 godine, kada je na Europskom prvenstvu ostvario 5. mjesto u disciplini 100m delfin. Od 1991 do 1992 je u seniorskoj reprezentaciji SFR Jugoslavije. Od 1992 nastupa za BiH reprezentaciju, čije je boje branio na 3 olimpijade (Barselona ’92, Atlanta ’96 i Sidnej ’00). Od 1989 se također bavio vaterpolom (Long Beach, California, USA). Od 1990 igra za vaterpolo klub Bosna, a od 1996-1998 za vaterpolo klub Sheffield (Velika Britanija).

Edin Baralić (zamjenik Predsjednika kluba i vaterpolo trener)
edin@gksarajevo.ba

Bavio se plivanjem u PK Bosna, Sarajevo od 1983. godine. Nastupao je na državnim prvenstvima SFRJ, i republičkim prvenstvima BiH, gdje bi osvojio veliki broj medalja. Od 1988 počinje da trenira vaterpolo u VK Bosna, gdje je igrao prvo za juniorski tim, a nakon toga i za senorski tim. Obzirom na svoju dugogodišnju prisutnost u Dubrovniku, interesovanje za vaterpolo ga je zbližilo sa VK Jug Dibrovnik, gdje i danas razvija kvalitetnu suradnju između klubova. Osnivač je našeg kluba i nadamo se uskoro osnivač vaterpolo saveza BiH.

Igor Bilas (Glavni trener – plivanje)
igor@gksarajevo.ba

U PK Bosna je od svoje 9 godine. Vrlo brzo ulazi u glavnu takmičarsku grupu, gdje počnje da postavlja BiH rekorde već sa 12 godina. Sa 14 godina je plivao u štafeti PK Bosne, na takmičenju SFRJ, gdje je štafeta osvojila 3. mjesto. Igor je bio višestruki državni prvak BiH, a sljedeći zadatak mu je da plivače GKVS Sarajevo izvede na postolja BiH, kao i regiona.

Anja Margetić (trener plivanja)
anja@gksarajevo.ba

Sa 7 godina je Anja počela da se bavi plivanjem u PK Bosni. Vrlo brzo postaje rekorder BiH u nekoliko disciplina, a najkvalitetniji rezultati su joj bili na delfinu (100 i 200m). Također postiže kvalitetne rezultate i osvaja medalje na prvenstvima SFRJ. 1989 i 1990 predstavlja SFRJ na Balkanijadi i na Evrposkom prvenstvu kao juniorski reprezentativac, a 1991 godine odlazi u SAD na školovanje gdje postiže 7. mjesto na juniorskom prvenstvu Amerike u disciplini 100m delfin. U SAD dobiva i stipendiju za plivanje od strane univerziteta u Nebraski, gdje boravi do 1997 godine. Anja je također BiH olimpijac u Barseloni 1992 godine.

Damir Tabori (Predsjednik skupštine kluba i trener plivanja)
damir@gksarajevo.ba

Od 1986. je član PK Bosne. Vrlo brzo ulazi u prvi tim takmičara, kako juniora, tako i senira. Učesnik je štafetskih timova kluba, koji su postavljali republičke rekorde. Nastupao je na klubskom prvenstvu Jugoslavije, kada je Bosna osvojila 6.mjesto (1990. novembar).

Bojan Mustur (trener plivanja i vaterpola)
bojan@gksarajevo.ba

Započeo svoju karijeru kao vaterpolista VK Partizana, gdje je idrao u prvom timu pionira. Po dolasku u Sarajevo, uključuje se u plivanje i ostvaruje značajne rezultate na državnom nivou. Od samog osnivanja kluba, Bojan se aktivirao kao trener vaterpola, a potom i plivanja.

Ajla (trenerica plivanja)
ajla@gksarajevo.ba

Član juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u plivanju, sa učešćenm na tri Balkanke igre. Učešće na svim državnim prvenstvima,
Državna prvakinja u više disciplina sa nekoliko državnih rekorda,
Učešće na mnogim takmičenjima i internacionalnim mitinzima u BiH i inostranstvu. Najperspektivniji sportista općine Zenica u 2001 godini.
Najuspješnija juniorka općine Zenica i ZE-DO kantona u 2002 godini.

Haris (trener plivanja)
haris@gksarajevo.ba

Jelene Babić (trenerica plivanja)
jelena@gksarajevo.ba

Bivši član PK Incel Banja Luka. U svojim glavnim disciplinama je osvajala medalje na državnim prvenstvima BiH.

Sejla (trenerica plivanja)
sejla@gksarajevo.ba

Emir Baralic (trener plivanja)
emir@gksarajevo.ba

Dugogodisnji plivac PK Bosna (do 1991 godine). Emir je bio visestruki prvak Bosne i Hercegovine. 1990 iako aktivan plivac, pocinje da radi sa mladim plivacim kao trener. Danas aktivno radi u nasem klubu sa mladim plivacima.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.