O nama | Gradski klub vodenih sportova Sarajevo

Gradski klub vodenih sportova Sarajevo

6 državnih rekorda postavljeno na Sarajevo Aquatics 2015! Tanja Šmid i Arnel Dudić najuspješniji takmičari!

O nama

O nama

Klub je osnovan kao Udruženje građana (neprofitabilna organizacija), u augustu 2008. godine. Većinom su osnivači kluba bivši plivači i vaterpolisti grada Sarajeva, kao i prijatelji vodenih sportova. Svi treninzi kluba se odvijaju na “Olimpijskom bazenu Otoka”, što uslovljava kvalitet uslova potrebnih za razvoj vodenih sportova. Trenutno klub ima preko 110 članova, od čega preko 60 registriranih takmičara. Nakon 4 mjeseca kontinuranog rada, klub je na državnom prvenstvu za kadete i mlađe kadete u martu 2009, prvi put nastupio sa svojim takmičarima, plivačima. Na ovom prvenstvu smo osvojili 7 medalja (1 zlato, 3 srebra i 3 bronze).

Od 2009-2014 plivači kluba osvajaju 4 od 5 kategorija na prvenstvima BiH.

Janko Gojković (Predsjednik Uprave kluba)
janko@gksarajevo.ba

Bavio se plivanjem još od 1981. godine, kada je pristupio PK Bosna, Sarajevo. U svojoj plivačkoj karijeri držao je preko 20 rekorda, od kojih je 6 još uvijek aktuelno. Prvi put je ušao u juniorsku reprezentaciju SFR Jugoslavije 1990 godine, kada je na Europskom prvenstvu ostvario 5. mjesto u disciplini 100m delfin. Od 1991 do 1992 je u seniorskoj reprezentaciji SFR Jugoslavije. Od 1992 nastupa za BiH reprezentaciju, čije je boje branio na 3 olimpijade (Barselona ’92, Atlanta ’96 i Sidnej ’00). Od 1989 se također bavio vaterpolom (Long Beach, California, USA). Od 1990 igra za vaterpolo klub Bosna, a od 1996-1998 za vaterpolo klub Sheffield (Velika Britanija).

Edin Baralić (zamjenik Predsjednika kluba i vaterpolo trener)
edin@gksarajevo.ba

Bavio se plivanjem u PK Bosna, Sarajevo od 1983. godine. Nastupao je na državnim prvenstvima SFRJ, i republičkim prvenstvima BiH, gdje bi osvojio veliki broj medalja. Od 1988 počinje da trenira vaterpolo u VK Bosna, gdje je igrao prvo za juniorski tim, a nakon toga i za senorski tim. Obzirom na svoju dugogodišnju prisutnost u Dubrovniku, interesovanje za vaterpolo ga je zbližilo sa VK Jug Dibrovnik, gdje i danas razvija kvalitetnu suradnju između klubova. Osnivač je našeg kluba i nadamo se uskoro osnivač vaterpolo saveza BiH.

Igor Bilas (Glavni trener – plivanje)
igor@gksarajevo.ba

U PK Bosna je od svoje 9 godine. Vrlo brzo ulazi u glavnu takmičarsku grupu, gdje počnje da postavlja BiH rekorde već sa 12 godina. Sa 14 godina je plivao u štafeti PK Bosne, na takmičenju SFRJ, gdje je štafeta osvojila 3. mjesto. Igor je bio višestruki državni prvak BiH, a sljedeći zadatak mu je da plivače GKVS Sarajevo izvede na postolja BiH, kao i regiona.

Anja Margetić (trener plivanja)
anja@gksarajevo.ba

Sa 7 godina je Anja počela da se bavi plivanjem u PK Bosni. Vrlo brzo postaje rekorder BiH u nekoliko disciplina, a najkvalitetniji rezultati su joj bili na delfinu (100 i 200m). Također postiže kvalitetne rezultate i osvaja medalje na prvenstvima SFRJ. 1989 i 1990 predstavlja SFRJ na Balkanijadi i na Evrposkom prvenstvu kao juniorski reprezentativac, a 1991 godine odlazi u SAD na školovanje gdje postiže 7. mjesto na juniorskom prvenstvu Amerike u disciplini 100m delfin. U SAD dobiva i stipendiju za plivanje od strane univerziteta u Nebraski, gdje boravi do 1997 godine. Anja je također BiH olimpijac u Barseloni 1992 godine.

Damir Tabori (Predsjednik skupštine kluba i trener plivanja)
damir@gksarajevo.ba

Od 1986. je član PK Bosne. Vrlo brzo ulazi u prvi tim takmičara, kako juniora, tako i senira. Učesnik je štafetskih timova kluba, koji su postavljali republičke rekorde. Nastupao je na klubskom prvenstvu Jugoslavije, kada je Bosna osvojila 6.mjesto (1990. novembar).

Ajla (trenerica plivanja)
ajla@gksarajevo.ba

Član juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u plivanju, sa učešćenm na tri Balkanke igre. Učešće na svim državnim prvenstvima,
Državna prvakinja u više disciplina sa nekoliko državnih rekorda,
Učešće na mnogim takmičenjima i internacionalnim mitinzima u BiH i inostranstvu. Najperspektivniji sportista općine Zenica u 2001 godini.
Najuspješnija juniorka općine Zenica i ZE-DO kantona u 2002 godini.

Jelene Babić (trenerica plivanja)
jelena@gksarajevo.ba

Bivši član PK Incel Banja Luka. U svojim glavnim disciplinama je osvajala medalje na državnim prvenstvima BiH. Više do 3 godine je u našem klubu, kao trener škole plivanja u velikom bazenu.

 Sejla (trenerica plivanja)

sejla@gksarajevo.ba

Sa nama od samog rođenje kluba. U početku kao plivačica je nastavila svoju supješnu karijeru. Nakon toga se priključuje nešem trenerskom timu, gdje je sada više od 4 godine. Uglavnom radi sa grupom A2 i pomaže u radu sa ostalim grupama.

Asmira(trenerica plivanja)

asmira@gksarajevo.ba

Asmira je u klubu od 2011.g. kada je počela kao učitelj plivanja u našoj školu i malom bazenu. Sada i dalje vodi školu u malom i velikom bazenu.

Emir Baralic (trener plivanja)
emir@gksarajevo.ba

Dugogodisnji plivac PK Bosna (do 1991 godine). Emir je bio visestruki prvak Bosne i Hercegovine. 1990 iako aktivan plivac, pocinje da radi sa mladim plivacim kao trener. Danas, povremeno pomaže u radu u nasem klubu sa mladim plivacima.

Podjeli na društvenim mrežama