Plivački klub GKVS Sarajevo

Opšte informacije

Gradski Klub Vodenih Sportova (GKVS) Sarajevo je osnovan, kao Udruženje građana, u augustu 2008. godine. Osnivači ovog udruženja su bosanskohercegovački reprezentativci i olimpijci u plivanju. Od svog osnivanja, klub je igrao značajnu ulogu u razvoju plivačkog sporta u Bosni i Hercegovini. U plivanju smo prvi klub u Sarajevu koji je organizovao državno prvenstvo u 50m bazenu (2010) i prvi klub u BiH koji je svoj miting licencirao od strane svjetske plivačke federacije FINA (2010). Plivački miting Sarajevo Aquatics od početka pa do danas okuplja regionalne plivače. Pored ovih uspjeha, naši članovi drže preko 20 državnih rekorda, imamo 8 reprezentativaca i 12 perspektivnih reprezentativaca, a zadnjih pet godina smo osvajači brojnih pehara na ekipnim prvenstvima BiH. Takođe smo ponosni i na našeg juniorskog prvaka Balkana u 2014.g. Svake godine se naši timovi takmiče na međunarodnim mitinzima u Rijeci (HR), Zagrebu (HR), Zrenjaninu (SRB), Dubrovniku (HR), Splitu (HR) i Kranju (SLO), a naši reprezentativci svake godine nastupaju na Balkanijadi, europskim i svjetskim prvenstvima. Svi treninzi kluba se odvijaju na Olimpijskom bazenu Otoka, što doprinosi kvalitetu uslova potrebnih za razvoj plivača. Trenutno klub ima preko 110 članova, od čega preko 60 registriranih takmičara.

Vizija

Ostvarenje punog potencijala svakog plivača.

Misija

GKVS Sarajevo pruža obuku neplivačima, unapređuje tehnike plivanje plivača te razvija i unapređuje plivački sport u Bosni i Hercegovini.

Uprava

Predsjednik Uprave

Armin Hadžić

 

Članovi Uprave

Adis Kirlić, potpredsjednik,

Zinaida Huremović, sekretar

Alma Tuzlak, član

Edin Baralić, član

Igor Bilas, član

Emir Šehović, član

Imeldin Radaslić, član

Janko Gojković, član. Bavio se plivanjem još od 1981. godine, kada je pristupio PK Bosna, Sarajevo. U svojoj plivačkoj karijeri držao je preko 20 rekorda, od kojih je 6 još uvijek aktuelno. Prvi put je ušao u juniorsku reprezentaciju SFR Jugoslavije 1990 godine, kada je na Europskom prvenstvu ostvario 5. mjesto u disciplini 100m delfin. Od 1991 do 1992 je u seniorskoj reprezentaciji SFR Jugoslavije. Od 1992 nastupa za BiH reprezentaciju, čije je boje branio na 3 olimpijade (Barselona ’92, Atlanta ’96 i Sidnej ’00). Od 1989 se također bavio vaterpolom (Long Beach, California, USA). Od 1990 igra za vaterpolo klub Bosna, a od 1996-1998 za vaterpolo klub Sheffield (Velika Britanija).

 

Skupština

Predsjednik skupštine kluba

Damir Tabori – Od 1986. je član PK Bosne. Vrlo brzo ulazi u prvi tim takmičara, kako juniora, tako i senira. Učesnik je štafetskih timova kluba, koji su postavljali republičke rekorde. Nastupao je na klubskom prvenstvu Jugoslavije, kada je Bosna osvojila 6.mjesto (1990. novembar).